ΥΠΟΨΙΝ:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ : ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ Δ.Ε. ΤΗΣ Κ.Ε.Ε.Ε.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΘΕΜΑΤΑ:
1.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 2 ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
2.ΡΥΘΜΙΣΗ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΩΝ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι του διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, θεωρώντας ως σύμβουλος της επιχειρηματικότητας τα Επιμελητήρια της χώρας και συγκεκριμένα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για τις επιχειρήσεις του νομού μας, σας παραθέτω δύο σημαντικά ζητήματα που τις αφορούν άμεσα και πρέπει να ληφθούν υπόψη.
1.Δύο νέα προγράμματα ξεκινούν άμεσα, με πρώτο το πολύ επιτυχημένο ΓΕΦΥΡΑ και αναφέρω επιτυχημένο διότι το Γέφυρα 1 επιδοτούσε τα δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας και το ΓΕΦΥΡΑ 2 επιδοτεί τα επαγγελματικά δάνεια. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι αυτή η οποία το υλοποιεί με γραμματέα τον Κο Κουρμούση και επειδή υπάρχουν κάποιες παραλείψεις καλό θα ήταν να γίνει μία ημερίδα με εισηγητή τον ειδικό γραμματέα, ώστε να μας αναλύσει τα σημεία που πρέπει να τονιστούν, αλλά και να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν. Το πρόγραμμα Γέφυρα 2 ξεκινάει από 5/4/2021 και έχει διάρκεια ένα μήνα. Να τονιστεί ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και η πλατφόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμα.
Το δεύτερο πρόγραμμα που ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις μας είναι η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΑΓΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ από την γραμματεία οικονομικής πολιτικής με γραμματέα τον Κο Τριαντόπουλο. Ένα επίσης πολύ σημαντικό πρόγραμμα που επιδοτεί της πάγιες δαπάνες των επιχειρήσεων με πολλά αλλά, όμως. Όπως το χαμηλό διαθέσιμο ποσό συνολικής επιδότησης ύψους 500.000.000,00, είναι πολύ μικρό ποσό στην διάθεση των επιχειρήσεων και όπως ότι οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό δεν επιδοτούνται. Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη το Επιμελητήριο μας να ενημερώσει τον επιχειρηματικό κόσμο με μία ημερίδα, παρουσία και των δύο γραμματέων που υλοποιούν τα παραπάνω προγράμματα.
2.Όπως πολύ καλά γνωρίζεται, πολλές επιχειρήσεις δανειοδοτήθηκαν, προ πολλών ετών από την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ΑΕ» (πρώην «Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΑΕ») ή της εταιρείας με την επωνυμία «Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων ΑΕ (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) και δεν είχαν εξοφληθεί όλες οι δόσεις του δανείου, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να βρούνε στα στοιχεία οφειλών τους (taxis) το ποσό που δεν είχαν αποπληρώσει. Τα ποσά αυτά βεβαιώθηκαν πριν έξι μήνες και δεν υπήρχε η δυνατότητα πολλών δόσεων, πέραν των 48. Πολλές επιχειρήσεις με τον φόβο των κατασχέσεων προέβησαν στην ρύθμιση της εν λόγω οφειλής με 48 δόσεις, περιμένοντας, όπως είχε υποσχεθεί η πολιτεία περισσότερες. Με την Α.1007/20-1-21 δόθηκε η δυνατότητα περισσότερων δόσεων, αλλά ποιους αφορούσε όμως; Αφορούσε αυτούς οι οποίοι δεν είχαν προβεί σε καμία ρύθμιση και αυτοί οι οποίοι είχαν κάνει την ρύθμιση λίγων δόσεων μένουν εκτός. Η απόφαση 1007 αναφέρει στο άρθρο 3Α ότι «να μην έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.»
Η δυνατότητα υποβολής της αίτησης ρύθμισης άρχισε μόλις πριν λίγες μέρες και μόνο στην Δ.Ο.Υ. με λήξη όμως την 30/4/2021. Όπως είναι κατανοητό αυτοί οι οποίοι είχαν κάνει ρύθμιση για την αποφυγή κατασχέσεων στους λογαριασμούς τους, τώρα βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να μην μπορούν να υπαχθούν στην εν λόγω απόφαση.
Το Επιμελητήριο μας πρέπει να συμμετάσχει ενεργά με ημερίδα και με τους δύο γραμματείς προς ενημέρωση των επιχειρήσεων και φυσικά να αναδείξει το ζήτημα που προκύπτει με τις οφειλές των παραπάνω δανείων, τιμωρώντας για άλλη μια φορά αυτούς που θέλουν να μην έχουν αρρύθμιστες οφειλές και να είναι συνεπείς.
Στην διάθεση σας για οποιαδήποτε εξήγηση και βοήθεια μου ζητηθεί.
Με τιμή
Μπέκας Σπυρίδων